Cyberangrep i høytiden
Foto: Pixabay

Cyberangrep i høytiden

Ingen vil ha juleferien avbrutt av et cyberangrep. Med høytiden få dager og uker unna, deler NSM tre konkrete råd for digital beredskap for å sikre julefreden. God beredskap og klare planer for ferien tar ned risikoen for cyberangrep med alvorlige konsekvenser.

– Det er viktig å ha beredskapen på plass også i julen fordi ting kan skje, og det har vi erfart. For to år siden ble en rekke norske virksomheter ble utsatt for alvorlige cyberoperasjoner i løpet av desember, forteller Martin Albert-Hoff, som leder Nasjonalt cybersikkerhetssenter i NSM.

Senest i sommer ble et cyberangrep mot 12 norske departementer avdekket midt i fellesferien. Det er krevende å håndtere angrep til hverdags, og det blir krevende i ferier – om virksomhetene ikke er forberedt.

– Beredskap er billigere enn å rydde opp etter cyberangrep. Og ofte er det ikke mye som skal til for å forbedre sikkerheten for virksomheter flest. Svake passord og teknisk gjeld er og forblir norske virksomheters mest sårbare punkter. Og det er det mulig å gjøre noe med, ganske enkelt, sier Albert-Hoff.

NSMs tre konkrete råd for digital beredskap gjennom julen:

  1. Sjekk at kriseplanene dine er oppdatert. Lag en oversikt over ansatte som er eller kan være tilgjengelige om det skulle oppstå en hendelse. I tilfelle en digital krise er ansatte med teknisk kompetanse, kommunikasjonsmedarbeidere og ledelse sentrale.
  2. Gå gjennom grunnleggende sikkerhetstiltak i virksomheten. Dobbeltsjekk at flertrinnspålogging og sterke passord er på plass.
  3. Minn alle ansatte om at julen er høysesong for forsøk på digital utpressing, phishing og andre dataangrep.

– Det siste gjelder alt og alle, og derfor er det så viktig å minne om. Alle kan bli lurt i et svakt øyeblikk. Det er nettopp det trusselaktører satser på når de kjører svindelkampanjer. Enten de kjører phishing-kampanjer mot ansatte i virksomheter, eller forsøker å lure til seg julegaver fra netthandlere, sier Albert-Hoff.

Avslutningsvis oppfordrer Albert-Hoff virksomheter som opplever uregelmessigheter om å varsle Nasjonalt cybersikkerhetssenter. Alle varsler bidrar til at NSM kan bygge et godt situasjonsbilde av betydning for nasjonal sikkerhet.

Tips! Les mer om situasjonsbildet for digital sikkerhet i Norge: Nasjonalt digitalt risikobilde 2023

KILDE: NSM 04.12.23 

Norsk TotalforsvarsForum 08 desember 2023

Relaterte artikler

Se alle artikler

– Vi tror at det å starte med ungdommen peker fremover.

Uttalelsen kommer fra statsforvalter i Troms og Finnmark, Elisabeth Vik Aspaker. Statsforvalteren, politiet og Forsvaret foreslår at ungdommer i Finnmark skal få opplæring i sikkerhet og beredskap for å være forberedt om Russland går til krig mot Norge

Huttemeg tu!

«Det snør, det snør, tiddeli bom
det er det det gjør, tiddeli bom
Nå snør det mye mer enn før,
tiddeli bom – og huttemeg tu.

Nyhetsbrev nr. 1 er distribuert

Årets første utgave er ute hos abonnentene.
Hovedoppslaget denne gang er hvordan vi som samfunn og som enkeltpersoner forholder oss til værfenomenet vinter.