Den nye sikkerhetsloven: Sektorprinsippet er en utfordring

Den någjeldende Lov om nasjonal sikkerhet (Sikkerhetsloven) trådte i kraft 1. januar 2019. Den skal beskytte skjermingsverdige verdier. Hvorvidt verdien er skjermingsverdig eller ikke, vurderes opp mot hvilken betydning verdien har for nasjonale sikkerhetsinteresser og grunnleggende nasjonale funksjoner. – En skjermingsverdig verdi kan eksempelvis være informasjon, et informasjonssystem, infrastruktur eller objekter, forklarer Sylvia Kregnes.
På spørsmålet om hvem som er underlagt Sikkerhetsloven svarer hun at den gjelder for statlige, fylkeskommunale og kommunale organer foruten leverandører av varer og tjenester i forbindelse med sikkerhetsgradert anskaffelse. – På dette grunnlaget skal de respektive virksomheter sette sammen tiltak for å oppnå et forsvarlig sikkerhetsnivå. Dette krever en systematisk organisering og gjennomføring av sikkerhetsarbeidet. Det er verdt å merke seg at kravene ikke bare gjelder dem som omfattes av loven, men også for underleverandører, opplyser Sylvia Kregnes
GRUNNLEGGENDE NASJONALE FUNKSJONER En viktig del av implementeringen av den nye loven dreier seg om identifisering av såkalte grunnleggende nasjonale funksjoner (GNF). – Med dette så menes det tjenester, produksjon og andre former for virksomhet som er av en slik betydning at helt eller delvis bortfall av funksjonen vil få konsekvenser for statens evne til å ivareta nasjonale sikkerhetsinteresser, forklarer Sylvia Kregnes.
HVEM GJØR HVA? Det er de enkelte fagdepartementer som er ansvarlig for det forebyggende sikkerhetsarbeidet innenfor sitt respektive område, og skal identifisere og holde oversikt over hva som skal beskyttes. NSM har et sektorovergripende ansvar for å sørge for at virksomhetene utfører forebyggende sikkerhet med loven. De av departementene som har en underliggende etat som fører tilsyn med sikkerheten i sin sektor, har mulighet til å bestemme at denne sektormyndigheten også skal føre tilsyn etter Sikkerhetsloven. NSM og sektormyndighetene med tilsynsansvar har en viktig rolle med å gi råd og veiledning om hvordan bestemmelsene kan etterleves og hvordan tiltakene kan tilpasses den enkelte sektors egenart.
VIKTIG VEILEDNING NSM har utgitt en rekke håndbøker og veiledninger som utdyper regelverksforståelsen, herunder den tematiske sammenhengen mellom ulike bestemmelser i sikkerhetsloven og tilhørende forskrifter. Veilederne representerer NSMs syn på hvordan lov og forskrifter er å forstå, og danner et grunnlag for virksomhetenes arbeid med å etterleve regelverket.
LITE EGNET Etter manges oppfatning er sektorprinsippet lite egnet til å skape klarhet og god balanse. At hvert enkelt departement tilsynelatende velger å drive GNF-prosessene på ulike måter har skapt usikkerhet. En beslutning som fremstår som ubetydelig for ett departement, kan ha store konsekvenser for et annet. Faren for forskjellsbehandling av virksomheter er åpenbare. Tverrsektorielle utfordringer vil det utvilsomt bli flere av i årene som kommer i en verden som stadig blir mer kompleks og sammenvevd. Dette må landets politikere ta på alvor.
Kilde: Trygge Samfunn nr. 2/21 / Foto: Pixabay