Forebygging er et prioritert tema

Justis- og beredskapsminster Monica Mæland understreker at det forebyggende arbeidet vil bli styrket gjennom regelverksordning, iverksetting av sikringstiltak og videre utvikling av kunnskap og kompetanse. I meldingen rettes oppmerksomheten i særlig grad mot syv områder. Disse er Covid 19-pandemien, det sivilmilitære samarbeidet og totalforsvaret, forebyggende og nasjonal sikkerhet, digital sikkerhet, sammensatte trusler, den lokale beredskap og sikkerheten og beredskapen i Norges nordlige havområder.
ØKER PÅKJENNINGENE – Vi må ta inn over oss at klimaendringene øker påkjenningene fra naturutløste hendelser. Dessuten vil økt globalisering gi større risiko for rask spredning av alvorlige smittsomme sykdommer. Den sikkerhetspolitiske situasjonen har utviklet seg i negativ retning. Konsekvensen av dette fører til økt risiko for spionasje, digitale angrep og desinformasjon, påpeker Mæland.
NØDVENDIG MED AVVEININGER Samtidig som bredden i utfordringsbildet blir større blir de økonomiske rammer strammere. – Ja, dette gjør det nødvendig med avveininger om bestemte risikoer og trusler bør bli gjenstand for prioritering framfor andre. Det dreier seg om hvilke hensyn som skal veie tyngst når beredskapen skal dimensjoneres. Jeg vil gjerne understreke at den nye samfunnssikkerhetsmeldingen har vært tett koordinert med Forsvarsdepartementets langtidsplan for forsvarssektoren. I koordineringen har de sentrale temaer dreid seg om det sikkerhetspolitiske bildet, sivilmilitært samarbeid og totalforsvaret i tillegg til samarbeid og totalforsvaret samt strategisk kommunikasjon og nasjonal sikkerhet. Meldingen synliggjør også utvalgte deler av hva regjeringen har gjort for å styrke arbeidet med samfunnssikkerheten siden forrige melding fra 2016, opplyser justis- og beredskapsminister Monica Mæland. Hun understreker at samfunnssikkerhet er et høyt prioritert område for regjeringen.
GODT SAMVIRKE Arbeidet mot digitale trusler er et godt eksempel på behovet for et godt samvirke mellom sivile og militære ressurser. I meldingen redegjøres det også for arbeidet med å forbedre den samlede nasjonale situasjonsforståelsen, slik at ulike hendelser i ulike sektorer kan sees i sammenheng. Justis- og beredskapsministeren er klar på at dette styrker vår evne til å oppdage, følge, varsle og motvirke trusler rettet mot Norge.
INTERNASJONALT SAMARBEID De trusler og risikoer Norge står overfor er i stor grad knyttet til utviklingstrekk utenfor landets grenser. – Det er nødvendig med et tett samarbeid med andre land, både for å forebygge og håndtere utfordringer innenfor samfunnssikkerhetsfeltet. Norge skal fortsatt være en aktiv bidragsyter i NATO, EU og FN, og arbeide for å videreutvikle det nordiske samarbeidet. Som et stabilt og demokratisk samfunn med høy tillit og lavt konfliktnivå har vi et godt utgangspunkt når det gjelder sikkerhetsarbeid. Summa summarum er den nye samfunnssikkerhetsmeldingen et godt utgangspunkt for et trygt og robust samfunn. Men vi må alle bidra. Meldingen gir ikke svar på alle spørsmål, men gir gode føringer, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland.
Kilde: Trygge Samfunn nr. 2/2020 / Foto: Høyre