Medisinsk beredskap: Telemedisinske løsninger redder liv

Alt dette gjøres ved hjelp av en portabel enhet som har alle funksjoner. Informasjonen sendes over satellitt eller mobilnettet. Enheten er liten og lett å ta med seg.
STØTTE FRA ESA Tempus Pro ble utviklet av det britiske firmaet Remote Diagnostics Technologies (RDT) med støtte fra den europeiske romorganisasjonen ESAs program for nye produkter og tjenester (Business Applications Programme). Opprinnelig var Tempus Pro ment for bruk om bord i passasjerfly, men ESA så raskt potensialet for astronauter i rommet. I dag bruker legene ved ESAs astronautsenter i Køln i Tyskland denne enheten for å sjekke helsetilstanden til astronauter rett etter at de kommer tilbake til jorda fra romstasjonen. I fremtiden vil astronauter på langtur måtte bli behandlet av sine kolleger i rommet ved hjelp av telemedisinsk kontakt med jorda.
– Telemedisin er et viktig og nyttig verktøy i romfarten. Etter hvert som astronautene drar lenger vekk fra jorda vil forsinkelser i telekommunikasjonen gjøre at de må kunne takle medisinske hendelser på egen hånd, sier Terje Sæhle, som er spesialist i luftfartsmedisin og leder av ESA Medical Board.
VIKTIG UNDER KORONAPANDEMIEN Telemedisin har vist seg å være nyttig ved behandling av Koronapasienter. Et eksempel på det er fra Catalonia i Spania. Her ble to Tempo Pro-enheter utlånt fra ESAs astronautsenter til den catalonske helsetjenesten. Representanter fra helsetjenesten fikk opplæring i å bruke enhetene ved hjelp av tuning over internett fra astronautsenteret i Køln. Enhetene ble plassert i ambulanser slik at sykepleierne kunne bruke dem til å jobbe sammen med spesialister i intensivmedisin som befant seg på sykehusene. Tilbakemeldingene og erfaringene fra spansk helsepersonell har vært gode.
BRUKES DAGLIG I NORGE – Dette gjelder ikke bare hendelser som assistanse fra fastlandet ved akuttmedisinske hendelser på Svalbard, eller til plattformer offshore. Det omfatter også fastlegen som konfererer med spesialister på sykehus eller telekommunikasjon med ulike sykehus med forskjellig spisskompetetanse, opplyser Terje Sæhle. Han mener at vi i framtiden vil se økende bruk av robotisering og avansert fjerndiagnostikk ved hjelp av kunstig intelligens, både på jorda og i rommet.
Kilde: Trygge Samfunn nr. 2/2020 / Foto: Shutterstock