Deling av passord og lav risikoforståelse

Halvannet år er gått siden NorSIS tok initiativet til å ta grep for å bedre barn og unges kompetanse og digitale dømmekraft. Undersøkelsen fra Medietilsynet viser at hele 90 prosent av alle norske barn i alderen 9-18 år bruker sosiale medier, og hele 97 prosent har sin egen telefon. Samtidig viser det seg at det er en langt mindre andel av ungdom som har fått opplæring i informasjonssikkerhet enn befolkningen for øvrig. NorSIS-rapporten «Ungdom og digital sikkerhetskultur» viste også at unge oppfatter en langt lavere risiko knyttet til bruk av internett enn befolkningen generelt. I fjor gjennomførte NorSIS og Medietilsynet nok en undersøkelse som viser at en av tre 15-17 åringer gir andre tilgang til sine passord på sosiale medier. Mer enn halvparten i denne aldersgruppen har ikke fått opplæring i bruk av passord på nett.
TETT SAMARBEID Det digitale opplæringsprogrammet er basert på et nært samarbeid med lærere fra Innlandet fylke og Nordre Land kommune. Innlandet fylke (tidl. Oppland fylkeskommune ved Opplæringsenheten og Regionalenheten) har finansiert prosjektet sammen med NorSIS. Styringsgruppen har bestått av representanter fra Innlandet fylke, KS, NTNU, NorSIS og Utdanningsdirektoratet.
GRATIS OPPLÆRINGSKURS Det er i alt tre gratis opplæringskurs som nå er lansert, ett for elever, ett for foresatte og ett for lærere og skoleledere. Det er dessuten laget nettvettråd for barn og undervisningsmateriell som kan brukes i klasserommet.
– Kursene består av korte leksjoner som det tar 4–8 minutter å gjennomføre. De er laget for å gi elevene, foreldrene og lærerne digital kompetanse, tilpasset deres utgangspunkt, men hele tiden med eleven i fokus. Jeg vil gjerne understreke betydningen av at foreldre får kunnskap om hvordan de tar vare på sine barns identitet, påpeker Karoline Tømte.
NYE LÆREPLANER – De nye lærerplanene gir i enda større grad elevene rett til opplæring i digital sikkerhet og digital dømmekraft. Dette gjør disse ressursene enda mer relevant og viktige å ta aktivt i bruk, både i klasserommet og rundt kjøkkenbordet hjemme, utdyper prosjektleder Tømte.
– Fra vårt ståsted vil jeg si at vi ser fram til å komplementere de mange gode kursene og læringsressursene for å styrke våre elevers kompetanse på informasjonssikkerhetsfeltet, og håper andre fylker også vil benytte seg av det tilgjengelige materiale, sier prosjektleder i Innlandet Fylkeskommune, Britt Karin Rotmo. Læringsressursene for elever, foreldre og lærere ligger ute på nettvett.no.
– Vi håper at så mange som mulig tar det nye opplæringstilbudet i bruk. Å lære barn og unge godt nettvett er noe alle får glede av hele livet, sier Karoline Tømte, rådgiver i NorSIS.
Kilde: Trygge Samfunn nr. 2/20 / Foto: Pixabay